Βασιλόπιτα Πολίτικη

Βασιλόπιτα Πολίτικη



Βασιλόπιτα Πολίτικη -αφράτη μυρωδάτη και πεντανόστιμη !!!



Υλικά:
  • 5 1/2 φλυτζάνια του τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού βούτυρο γάλακτος 
  • 1 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού γάλα ζεστό (όχι καυτό)
  • 5 αυγά
  • 4 φακελάκια ξερή μαγιά (σε σκόνη)
  • 1 κουτ. γλυκού κρύσταλλοι μαστίχας (κοπανισμένα στο γουδί με λίγη άχνη ζάχαρη μέχρι να γίνουν σκόνη) 
  • 1 κοφτή κουταλιά σούπας μαχλέπι αλεσμένο
  • 80 γρ. αμυγδαλόψιχα ασπρισμένα και χοντροαλεσμένα
Εκτέλεση:

  • -Βράζουμε το μισό μαχλέπι σε μισό φλιτζάνι νερό, το σουρώνουμε και παίρνουμε περίπου ένα φλυτζανάκι του καφέ ζωμό.
  • -Διαλύουμε τη μαγιά σ' ένα φλιτζάνι χλιαρό νερό και τη βάζουμε σε ένα μπολ.
  • -Προσθέτουμε το ζωμό από το μαχλέπι, το υπόλοιπο μαχλέπι, την μαστίχα το γάλα, τα αυγά ελαφρά χτυπημένα, το βούτυρο λιωμένο και ζεστό, (όχι καυτό), τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά με το χέρι μας.
  • -Ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι και ζυμώνουμε, μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά και να γίνει η ζύμη ομοιογενής.
  • -Πλάθουμε τη ζύμη σε μία στρογγυλή μπάλα και την αφήνουμε σκεπασμένη με βαμβακερή πετσέτα σε ζεστό μέρος, να διπλασιαστεί σε όγκο.
  • -Όταν φουσκώσει η ζύμη, την ξαναζυμώνομαι πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια, βάζουμε μέσα το νόμισμα και την τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ταψί σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί ξανά σε όγκο.
  • -Την αλείφουμε με κρόκο αυγού χτυπημένο με λίγο νερό και την πασπαλίζουμε με αμύγδαλα και αν θέλουμε σουσάμι.[προαιρετικά]

  • Ψήνουμε στους 180°C, για 60 λεπτά περίπου.

  • Σημείωση:
  • Αν μας αρέσει καλύτερα η άχνη πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια και παραλείπουμε τον κρόκο και τα αμύγδαλα από πάνω!


ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ & ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ !


                                      ***************************